V DJZ uviedli v celoslovenskej premiére muzikál Edith a Marlene

22.03.2004 Celý región

Konfrontáciu dvoch životných štýlov - živelného a prísne disciplinovaného - prinieslo na scénu Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove muzikálové predstave...
Konfrontáciu dvoch životných štýlov - živelného a prísne disciplinovaného - prinieslo na scénu Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove muzikálové predstavenie Edith a Marlene. Jeho celoslovenskú premiéru uviedli v piatok 19. marca. Režisérom inscenácie je hosťujúci Martin Kákoš.

Dramatický text maďarskej autorky Évy Patakiovej nekopíruje klasický životný príbeh dvoch slávnych šansonierok Francúzky Edith Piafovej a Nemky Marlene Dietrichovej, ale je podľa režiséra hodnotný svojou nadčasovou výpoveďou o dvoch prístupoch k životu. Pre Kákoša je Edith a Marlene vďačným titulom aj preto, lebo vyhovuje jeho režijnému naturelu. \"Mám rád divadlo, ktoré v sebe nosí emóciu, ktoré je o slzách, o radosti, o smiechu, \" konštatoval.
Kákoš priznal, že hra mala mať premiéru ešte v júni 2003, v minulej sezóne aj v DJZ pripravil iné predstavenie a to komédiu Lekárske tajomstvo.
Náročnosť inscenácie a veľké očakávania, že sa stane obľúbeným titulom v súčasnom repertoári DJZ podnietili naštudovanie všetkých piatich hlavných postáv v alternácii. Edith stvárňujú Ľudmila Dutková a Bohumila Krejčí, a. h. , Marlene uvidia diváci v podaní Jany Hubinskej, a. h. a Eleny Kušnierovej. Nevlastnú sestru Edith hrajú Valéria Fürješová a Jana Valocká, majiteľa lokálu v Paríži Slavomír Benko a Jožo Stražan.
Celý realizačný tím režiséra tvoria hosťujúci umelci - hudbu skomponoval Víťazoslav Kubička, scénu navrhol František Perger, kostýmy Ľubica Jarjabková. Text do slovenčiny preložila Jana Melichárková, šansóny prebásnil Ľudovít Petraško.

(jj)
 

Vyberte región